Elisa Ekholm

Minä ja Apulaistiimi


Muistoissa  


Ensimmäinen oma koirani pitkäkarvainenkääpiömäyräkoira Raiski tutustutti minut koirien käytösterapiaan ollessani 17-vuotias. Siitä lähtien eläinten käyttäytyminen on ollut intohimoni, työni ja harrastukseni. Hankin toisen koirani lyhytkarvaisenmäyräkoiran Risun ollessani 19vuotta jolloin pääsin myös opiskelemaan Koiranomi tutkintoa Åbolands Folkhögskolan puitteissa. Harrastin mäykkyjen kanssa Mejää, Lut:a, tokoa, esine-etsintää sekä Pk tyyppisesti esinejälkeä. Mäykyt toimivat myös kurssiavustajina mm. ohituksissa koulutusyrityksessäni jonka toiminnan aloitin 2008 Oulussa. Vuonna 2009 luokseni muutti aikuinen bordercollienarttu Lu josta toivoin itselleni kisakoiraa tokoon ja pk jäljelle. Lu oli paras kurssiavustaja jota kouluttaja voi toivoa, mutta kisatykiksi Lu ei taipunut. Minun oli tarkoitus jättää Lu itselleni työkaveriksi, mutta tapasin sattumalta ihmisen, joka etsi juuri Lu:n kaltaista koiraa perheensä silmäteräksi. Koira ja emäntäehdokas kävivät lenkillä yhdessä ja kun he palasivat metsästä, he kummatkin hymyilivät. Lu muutti samalta istumalta perheen seura- ja sienikoiraksi Vantaalle. Lu täytti kaikki uuden kodin toiveet ja eli pitkän ja onnellisen elämän perheen silmäteränä.Loppuvuodesta 2010 hain Keminmaalta pienen bluemerlen sähikäisen. Pitkätukkainen bordercollie hurmuri Pinna, jota vanhemmiten tituleerattiin Setämies Virtaseksi, opetti minulle valtavan paljon elämästä herkän, reaktiivisen ja impulsiivisen koiran kanssa. Virtasen kanssa kisasimme tokoa (EVL) ja pk-hakua ja treenasimme paimennusta, jälkeä, karjanetsintää, PAEK:a, noseworkia sekä rallytokoa. Setämiehen kanssa kokeilimme miltei kaikkea mitä koiran kanssa voi harrastaa mm. VEPE, canicross, vetohiihto, pallopa
imennus, viesti, agility. Pinna oli työkoirana karjatöissäni Karjataidon tilalla neljä kesää ja pääsi etsimään myös karanneita nautoja, poroja sekä kalkkunaa. 

2014 pitkäaikainen haaveeni toteutui ja laumaani tuli vartioimaan  belgianpaimenkoira malinois Puru, kavereiden kesken Neiti Putkonen. Purun kanssa tutustuimme mondioringin maailmaan, mutta terveysongelmien takia kisaaminen tuossa vaativassa lajissa  jäi haaveeksi. Putkonen toimi luotettuna treeniapulaisena kaikenlaisille sosiaaliongelmaisille koira-asiakkaille, treenasi tokoa, rallytokoa ja hakua sekä kaikkea mahdollista nenätyötä ID-tunnistuksesta pk jälkeen. Putkonen osallistui mös käytännön karjatöihin ja treenasimme TS paimennusta. 

Nykyiset tiimiläiset


Työskenneltyäni usean kesän Karjataidon tilan työkoirien kanssa ajatus omasta working kelpiestä iti takaraivossa. Sellaisen hainkin itselleni joululahjaksi 2019 joulukuussa Kaisa Hilskan Kelmi kennelistä. Kelmi Lemminkäinen sai kutsumanimekseen "Pastori Karhunen". Hän on pieni punainen ferrari! Vilkas, älykäs, nopea, erittäin sosiaalinen, ohjattava, sopivassa suhteessa nöyrä ja röyhkeän rohkea, loppumattomalla moottorilla varustettu positiivinen heppu. Pastoria voi tavata apulaisena erityisesti sosiaaliongelmaisten koirien koulutuksissa ja ohitustreeneissä sekä demokoirana muissakin touhuissa. Helmikuussa 2024 tiimiäni saapui vahvistamaan Beauceroninpaimenkoira Racron Soleil tuttavallisemmin "Rovasti Pörhönen". Rovastin opiskelut apulaiseksi ovat alkaneet oikein mallikaasti. Rovasti on temperamentiltaan hyvin erilainen kuin nämä "high drive" koirat, joita minulla on ollut viimeiset 14 vuotta. Harkitseminen, tuumailu, asioihin perinpohjin tutustuminen ja rauhakseen eteneminen kuuluvat Rovastin luonteenpiirteisiin. Hän vaikuttaa oikein hyvältä parilta sukkelalle ja vikkelälle Pastorille! Vaikka hän on oikeasti vielä aika pieni pentu hänestä huokuu jo "hiljaista voimaa", päättäväisyyttä ja sitkeyttä.

Minusta ja kokemuksestani 


Aloitin koirien ammattimaisen kouluttamisen opiskellessani Koiranomi tutkintoa Paraisilla 2007. Perustin pian oman koirakoulun joka toimi vuosia nimellä Koirakontrolli. Palveluihini kuuluivat monenlaiset kurssit ja luennot, pentutestaus, koirahieronta ja ongelmakoirakoulutus. Lähdin opiskelemaan työn ohessa Eläintenkouluttajan ammattitutkintoa 2009. Suoritan parhaillaan Eläintenkouluttajan erikoisammattitutkintoa.

Vuosien varrella olen työskennellyt pieneläinklinikoilla yhteensä n. kuusi vuotta pieneläinhoitajana tehden myös koulutuksia yhteistyössä klinikoiden kanssa.  Tällä hetkellä työskentelen pieneläintehoitajana Eläinklinikka Amoksessa jossa minulla on myös käytösneuvontavastaanotto sekä pentueskari.

Koulutuskokemusta minulle on kertynyt myös kissojen, nautojen, lampaiden, hevosten, kanojen 
sekä kanien ja jyrsijöiden parista.  Olen päässyt mukaan myös Warner Bros:n draamasarjan kuvauksiin eläintenkouluttajan roolissa.Tein usean vuoden ajan töitä Karjataidon tilalla karjanhoitajana ja Koulutuspalvelu Koirataidon riveissä eläintenkouluttajan roolissa. Sain tutustua lampaiden, nautojen, hevosten ja kanojen kouluttamiseen, hevosella paimentamiseen sekä karjanetsintään paimenkoirien avustuksella. Koulutin usean vuoden ajan kaikenrotuisia paimenkoiria lampaiden paimennukseen ja työskentelin paimenkoirien kanssa päivittäin käytännön karjatöissä. Koulutin Koirataidossa myös ongelmakoiria, koirien perustottelevaisuutta, metsästysvietin hallintaa ja yhteistyötä, pk hakua, sekä pentujen perustaitoja.Kouluttajana olen selkeä, kannustava, kekseliäs ja asiakaslähtöinen. Tavoitteeni on aina parantaa eläimen ja ihmisen välistä yhteisymmärrystä. Minulla on koirien kouluttamisesta kaksi tutkintoa, 17 vuoden kokemus ja päivitän osaamistani jatkuvasti koulutuksilla sekä perehtymällä uusiin tutkimuksiin eläinten käyttäytymisestä ja kognitiosta.


Olen perehtynyt myös työkoirien kouluttamiseen ja hyvinvoinnista huolehtimiseen sekä kennelolosuhteissa elävien työ- ja harrastekoirien virikkeistämiseen ja kunnosta huolehtimiseen.


Näihin vuosiin on mahtunut koiria kaikista roturyhmistä, joten kaikentyyppiset persoonallisuudet ovat tervetulleita asiakkaikseni. Minulla on laaja ammatillinen verkosto, jota hyödynnän osaamiseni kehittämisessä ja asiakkaideni palvelemisessa.Koirien käytösongelmien parissa erityisosaamisalaani ovat hihnakäytös ja ohitusongelmat, pelot ja arkuudet, impulsiiviset ja reaktiiviset koirat, viettikäytöksen hallinta ja yhteistyö sekä koirien tunnesäätely ja sosiaaliset taidot. Muita erityistaitojani ovat koirakon kommunikaatio ja suhde, virikesuunnittelu, tottelevaisuus, koiralähtöinen hallinta, koiran vireenhallinta, leikkiminen, funktionaaliset vahvisteet, motivaatio ja teknisten pikku asioiden viilaaminen sekä käsittely- ja hoitotoimenpiteisiin liittyvät ongelmat ja eläinlääkäripelkoiset koirat. 

Koulutukseni perustuvat tutkittuun tietoon eläinten käyttäytymisestä ja oppimisesta sekä monipuoliseen käytännön kokemukseen. 

 Tervetuloa koulutuksiin!
 Aurinkoisin terveisin Elisa ja apulaistiimi


Kirkkonummi, Sarvvik
Elisa Ekholm
+358 45 323 7098